Wieści z pola walki

07:56:00


 

Mało mnie tutaj, ale intensywnie realizuję cele, które postawiłam sobie na początku tego miesiąca. Nieudana próba dostosowania kolejnego Bloggerowego szablonu też przyczyniła się do mojej nieobecności, bo ile można walczyć z niedoskonałościami tego systemu. Każdy dzień utwierdza mnie w przekonaniu, że to już nie jest platforma dla mnie, owszem, na początku było ok, ale teraz już tak nie jest.

Każdą wolną chwilę poświęcam na zmagania z Wordpressem, które już są coraz mniej uciążliwe, bo powoli przyzwyczajam się do tego systemu i wykonanie każdej czynności nie zajmuje mi już tyle czasu. Wiem już co, gdzie kliknąć, albo przeciągnąć, żeby wyświetlało się dokładnie tam, gdzie chce. To naprawdę niesamowite, że wreszcie mogę wszystkie elementy bloga ułożyć tak, jak ja tego chcę. Ja, a nie jakiś tam programista.

Jednak uczciwie muszę przyznać, że nie byłoby tak łatwo bez profesjonalnego szablonu, który daje wiele możliwości, a także umożliwia załadowanie wersji demo, co naprawdę ułatwia opanowanie nawigacji. Za szablon zapłaciłam 62$ (razem z podatkiem i opłatą PayPal) i jest to normalna cena bardzo dobrego, nowoczesnego i wciąż aktualizowanego szablonu. Ja wybrałam wersję, która została opracowana dla dużych portali i naprawdę jestem zachwycona. Zajrzyjcie na stronę demo The Voux i zobaczcie ile jeden szablon daje możliwości! 

W trakcie całego procesu przenoszenia Manufaktury Smaków doszłam też do wniosku, że takie rzeczy mogłabym robić zawodowo, oczywiście, kiedy już będę bardziej ogarnięta w temacie ;) Bardzo podoba mi się proces tworzenia bloga od podstaw i to bloga, który jest nie tylko piękny, ale także funkcjonalny, a właściciel nie musi się już martwić, że to nie działa, a tamto źle się wyświetla, etc. Zresztą to, jak blog funkcjonuje od strony technicznej też jest ważne dla autora, bo jeśli ciągle są jakieś problemy, z którymi nie można sobie poradzić, to w końcu porzuca się pisanie. Tak więc, jeśli myślicie o przeniesieniu bloga, albo macie problemy z Wordpressem, to już wiecie do kogo pisać ;) 

Obiecałam Wam, że będę pisać o moich spostrzeżeniach związanych z blogową przeprowadzką. Kwestią, o której warto wspomnieć jest przenoszenie treści. Wiecie już, że można eksportować wpisy i komentarze do pliku, a następnie wgrać je na Wordpressa. Jedynym problemem i przeszkodą w przeprowadzeniu tej czynności jest oczywiście sam Blogger, który, kiedy ja robiłam kopię wpisów nie zapisał zdjęć z postów publikowanych w tym roku. Dlaczego? Nie mam pojęcia, nie zapisał i już, dlatego musiałam ręcznie dodawać wszystkie fotografie. Ręcznie trzeba też poprawić wyświetlanie zdjęć wprowadzających, Wp po prostu inaczej je publikuje, dlatego nawet dobrze wgrany plik tutaj nie ma znaczenia. To chyba najgorsza część przeprowadzki, ale jak już się to zrobi, to można się cieszyć pięknymi wpisami. 

Wielkimi krokami zbliża się premiera nowej odsłony Manufaktury Smaków, na którą i Was oczywiście serdecznie zapraszam :) W swoim czasie podrzucę link do strony z łatwiejszym do zapamiętania adresem, bo tak, również adres uległ zmianie, co prawda niewielkiej, ale zawsze. Już nie mogę się doczekać, kiedy wreszcie będę mogła tam spokojnie blogowć, tymczasem zapraszam Was jeszcze na stary blog, gdzie m.in. czeka przepis na kluski na parze ;) 


Ania :)


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Bardzo jestem ciekawa tych Twoich blogowych przenosin. I jak to będzie wyglądać w rzeczywistości. Trzymam kciuki za przenosiny !!!
    Moja jedna znajoma przeniosła blog na WPress i jest zadowolona.
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Marille z http://marilles-crochet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już jestem zadowolona :) Szczerze przyznaję, że jest przy tym dłubaniny, ale nie jest to tak męcząca praca, jak w przypadku Bloggera, gdzie co rusz coś nie wychodzi.

      Usuń
  2. Ciekawa jestem tej Twojej przeprowadzki :) Czekam na dalsze wieści z pola bitwy i efekty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że następny wpis z tego zakresu będzie już zaproszeniem na nową stronę :)

      Usuń

Like us on Facebook

Flickr Images